sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Petturit

David Bezmozgisin romaanin sankari on Baruch Kotler, entinen neuvostoliittolainen toisinajattelija ja tapahtumahetkellä israelilainen huippupoliitikko. Romaanin teemana on pettäminen: Kotler pettää vaimoaan nuoren avustajansa Leoran kanssa. Israelin valtio pettää siirtokuntalaisensa. Kotler ei hyväksy hallituksen päätöstä tyhjentää siirtokunnat, eikä suostu muuttamaan kantaansa vaikka nimetön hallitusta lähellä oleva taho painostaa ja kiristää häntä. Kun Kotler ei suostu taipumaan, lähettää kiristävä instanssi lehdille paljastavia kuvia kansallissankari Kotlerista ja hänen  rakastajattarestaan. Kotler ja Leora pakenevat skandaalia Jaltalle, jossa heidän on tarkoitus viettää lemmenloma ... Suunnitelma epäonnistuu, kun Baruch Kotler kohtaa Jaltalla miehen, jonka petoksen vuoksi hänet oli 1970-luvulla tuomittu vuosiksi keskitysleirille.

KGB:n agentiksi pakotettu Vladimiri  oli 1970-luvun alussa soluttautuinut moskovalaisten sionisti-toisinajattelijoiden joukkoon. Lopulta hän ilmiantoi ystävänsä Baruchin, minkä seurauksena tämä joutui keskitysleirille. Kansainvälisen kampanjan ansiosta Baruch lopulta vapautettiin ja karkoitettiin Israeliin. Siellä hänestä tuli kansallissankari, myöhemmin ministeri. Kavaltajan kohtaloksi tuli kadota tuntemattomuuteen peitenimen suojassa, ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen myös palkanmaksu loppui ja Vladimirista tuli köyhä eläkeläinen.

Juoni on jossakin määrin asetelmallinen. Tämä ei tietysti merkitse kirjan laadulle sitä eikä tätä.   Onneksi Baruch ja Vladimir ovat sävykkäitä henkilöhahmoja, naiset ehkä hivenen yksiulotteisemmin viattomia sivustakatsojia. Beszmozgisin tyyli on niukkaa ja tiukkaa. Hän on nähnyt paljon vaivaa sekä Israelin että nykyisen Ukrainan (vai pitäisikö sanoa Venäjän?) olojen tutkimiseen.  Kirjailija on itsekin syntynyt Neuvostoliitosssa -- tosin hänen kotimaansa on ollut Latvia. Sieltä hän muutti vanhempiensa mukana jo lapsena Yhdysvaltoihin. Aika lohduton kuva Jaltasta ja Krimiltä tästä kirjasta piirtyy, eikä Israelkaan onnelalta vaikuta, vaikka kirjailijan sympatiat ovatkin selvästi israelilaisten puolella.

Petturuuden ja syyllisyyden teemat ovat kiinnostavia. Hannu Salaman suurromaani Siinä näkijä, missä tekijä valottaa tätä suomalaisesta näkökulmasta erinomaisella tavalla. Ei The Betrayers huono ole sekään, mutta Salaman moniulotteisuutta Bezmozgis ei kyllä aivan saavuta.

Romaanista oli Boris Fishermanin kiittävä arvio The New York Timesin Book Review -liitteessä (19.10.2014).


The Betrayers
By David Bezmozgis
225 pp. Little, Brown & Company


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti