Monipuolinen kulttuuri-ihminen ja ikuinen radikaali Pertti Hokkanen on kuollut. Hokkanen oli syntynyt 1.1.1947 ja hän kuoli 7.7.2022.
Pertti Hokkanen opiskeli nuorisotyöntekijäksi Tampereen yliopiston yhteiskunnallisessa opetusjaostossa. Hän toimi Lempäälän kunnan nuorisosihteerinä 1970- ja 1980-luvuilla. 1990-luvulla hän siirtyi tai siirrettiin kunnan kulttuuri- ja viestintätehtäviin. Hän työskenteli myös kirjastossa.
Hokkanen oli RUK:n käynyt reservin upseeri, joka kieltäytyi aseista. Hän oli yksi Sadankomitean perustajajäsenistä. Rauhan tärkeys ja sodan vastustaminen olivat hänelle tärkeitä arvoja. Ehkä asevelvollisuusajan perintöjä oli, että Pertti Hokkanen piti luonnossa liikkumisesta ja leirielämästä.
Itse tutustuin Hokkaseen keväällä 1980. Lempäälän kunnanvirasto oli vielä kohtuullisen pieni työyhteisö. Vaikka Hokkanen pyrki hoitamaan virkatehtävänsä asianmukaisesti, oli hänen vaikea peittää boheemisuuttaan ja ajoittain siitä seurasi kaikenkarvaisia yhteenottoja . Kunnanjohtaja Jussi Peltomäki oli perinteitä arvostava kunnallismies, mutta hän oli myös kulttuurinharrastaja. Ajattelen, että vaikka heillä oli ajoittain sanomista, he myös arvostivat toisiaan.
1980-luvun alussa perustimme Lempäälän Futurologisen Seuran. Hokkanen oli seuran keskeinen toimija. Ideoimme kaikenlaisia hullutteluja, mutta myös monia ihan vakavia keskustelutilaisuuksia. Monasti teemana oli filosofia. Väittelimme Ernst Blochin toivon filosofiasta, Mihail Bahtinin moniäänisestä karnevaalikulttuurista ja tietysti monta kertaa seuramme nimikkofilosofista, Michel de Montaignesta. Kun Montaignen esseiden suppea käännös oli aikoja sitten päässyt loppumaan kustantaja Arvi Kariston kokoelmista, esitti seuramme virallisesti vuonna 1985, että Montaignen teoksesta otettaisiin uusintapainos ja että käännöstyötä jatkettaisiin.
Lempäälään muuttanut taiteilijapariskunta M.A. Numminen ja Helena Vapaa osallistuivat Futurologisen Seuran toimintaan. M.A.Nummisella saattoi olla vaikutusta siihen, että Pertti Hokkanen ryhtyi muusikon uralle. 1990-luvulta alkaen hän esiintyi tango-orkesterinsa solistina nimellä Bert Hockman. Hän koetti edistää myös narubasson soittoa erilaisten tempausten ja julkisten esiintymisten avulla. Valtakunnallistakin julkisuutta Lempäälä sai, kun Hokkasen aloitteesta kunnan päättäjät saatiin laulamaan kunnalliskertomusta levylle.