Svenska Dagbladetissa (7.1.2024) ulkomaantoimittaja Janerik Larsson kommentoi Suomen presidentinvaaleja (Finlands väg, en annan än vår). Jutussa on kaksi virhettä: ensimmäisen mukaan Suomi itsenäistyi vuonna 1919, verisen sisällissodan jälkeen. Toinen virhe on väite, jonka mukaan vuonna 2012 presidentiksi valittu Sauli Niinistö oli ensimmäinen porvarillinen presidentti viiteenkymmeneen vuoteen.
Tuo ensimmäinen virhe, eli itsenäistymisen väärä vuosiluku ei ole minusta kovinkaan ihmeellistä, sillä naapurin merkkipäivät jäävät helposti unohduksiin. Itsekään en googlaamatta tiennyt Ruotsin ja Norjan itsenäistymisvuotta--Tanska on tietysti ollut aina itsenäinen. Ruotsin kohdalla kai voisi väittää, että maa itsenäistyi Kalmarin unionin hajoamisessa vuonna 1523. Norjan itsenäistyminen tapahtui 1905 kun personaaliunionin Ruotsin kanssa päättyi. (Kansallispäivää Norjassa vietetään kuitenkin 17.5. vuonna 1814 tapahtuneen Tanskasta eroamisen ja oman kuninkaan ja perustuslain hyväksymisen muistoksi.)
Jälkimmäinen virhe on sen sijaan mielenkiintoinen. Vuodesta 2012 viisikymmentä vuotta taaksepäin laskien päästään vuoteen 1962, jolloin valituksi tuli maalaisliittolainen Urho Kekkonen. Vuoden 1961 aikana syntynyt Honkaliitto oli hajonnut Neuvostoliiton painostukseen. Valitsijamiesvaaleissa toiseksi tuli muuten SKDL:n ehdokas Paavo Aitio, joka sai taakseen 62 valitsijamiestä Kekkosen 199 valitsijamiestä vastaan. Mikäli SvD:n toimittaja Larsson tarkoitti sanoa, että Kekkonen ei ollut porvarillinen ehdokas, olisi hänen pitänyt sanoa, että Suomessa ei ollut porvarillista presidenttiä vuoden 1956 jälkeen. Ehkä kyse kuitenkin oli ihan tavallisesta laskuvirheestä, sillä Larsson mainitsee artikkelissaan Kekkosen olleen presidenttinä vuosina 1956-1981.
Larssonin mukaan Alexander Stubb on todennäköisesti seuraava presidentti, ja hän olisi Mannerheimin jälkeen ensimmäinen äidinkieleltään ruotsinkielinen presidentti. Olisiko tämä kolmas erehdys?