maanantai 2. elokuuta 2010

Tuominen: Neuvostoliitto Leninin perinnön vaalijana

Luin Paasikiven sota-aikaisia päiväkirjoja ja huomasin viitteen tähän Poika Tuomisen varhaiseen teokseen. Paasikivi tekee teoksesta tarkan muistiinpanon merkinnällä "hanki", ja muutamaa päivää myöhemmin viittaa tekstiin, oli ilmeisesti lukenut. 

 Esipuhe on päivätty 15.2.1941, ja pitänee paikkansa, koska Tuominen käsittelee tässä maailmanpoliittista tilannetta alkukevään 1941 tietojen valossa, ts. ei tiedä, että Hitler on hyökkäämässä Neuvostoliittoon kesällä 1941, ja suomalaiset lähtevät mukaan. 

Pieni kirjanen on kirjoitettu vastaukseksi suomalaisen kommunistin haukkumakirjeeseen, jollaisia Tuominen kertoo saaneensa runsaasti, samoin kuin myös tukea loikkauspäätöksensä jälkeen. 

 Kovin kummoinen analyysi tämä ei toki ole. Tekstissä ei ole hirveästi sellaista uutta, mitä ei löytyisi Tuomisen sodan jälkeen kirjoitamista poleemisista muistelmista. Panin merkille, että hän ei mainitse Kuusista nimeltä, eikä juuri Staliniakaan, vaikka esim Molotov tulee useamman kerran mainituksi. Tällä niukalla nimeämisellä on varmaan ollut joku syy. Tietysti sordiinoa voi selittää sekin, että kirja on julkaistu Ruotsissa, jossa varmaan haluttiin säilyttää välit hyvinä kaikkiin suuntiin, ja Suomen ja Neuvostoliiton välirauhana aikana, jolloin tietty maltti saattoi olla perusteltua. 

 Kirjan nimi on tietysti ironinen: Tuomisen viesti on, että Neuvostoliiton hallitseva stalinistinen ryhmä on kaikessa suhteessa hävittänyt Marxin ja Leninin perinnön. Harmi, ettei hän ole käyttänyt enempää tilaa Leninin perinnön määrittelemiseen. Jos oikein ymmärsin, Tuominen piti työläisten kansainvälistä solidaarisuutta ja rauhanpolitiikkaa tällaisena perintönä. Myöhempien tekstiensä tavoin Tuominen on melko niukka Marx ja Lenin-viittauksissaan; syitä tähän voi olla monia, minusta hän ei ainakaan Marxia näytä tunteneen kovin perusteellisesti, Leniniä selvästi paremmin, mikä ei ole sinänsä ihme, olihan hän Leninin tavannut henkilökohtaisestikin. Sirpin ja vasaran tiessä hän taisi muuten kertoa koettaneensa lukea Marxin "Pääomaa" istuessaan pitkää kuritushuonetuomiotaan, mutta että kirja oli jäänyt heti alkupuolella kesken, tai ainakin ymmärtämättä. 

Sirpin ja vasaran tiessä Tuominen kertoo, että Tampereen taistelujen viimeisinä päivinä Kansan Lehden viimeisen ilmestyneen numeron painaminen tapahtui käsivoimin kun sähköt olivat katkenneet. Tämä tarina on myös Heikki Ylikankaan Tie Tampereelle kirjassa. Tuominenhan kertoo toimittaneensa Kansan Lehden viimeiset numerot melkein yksin, kun muut olivat häipyneet. -- Kävin yliopiston kirjastossa lukemassa mikrofilmeiltä Kansan Lehden numeroita syksystä 1917 huhtikuun 2 päivään 1918. Viimeiset numerot olivat hyvin dramaattisia. Jotenkin minusta tuntuu, että ne eivät edes olleet mitenkään tolkutonta sotapropagandaa vaan niissä koetettiin tehdä voitavansa kauheassa tilanteessa. Voi tietysti olla, että vastapuolen julmuuksista kertominen oli sotapropagandaa. Niin Luostarinenkin sen aihetta käsittelevässä kirjassaan taisi nähdä. Mutta toisaalta: se mitä Tampereen kukistuttua oikeasti tapahtui, ylitti varmaan kirjoittajien ennakointikyvyn. 

Arvo Tuominen oli mielenkiintoinen mies. 

----------------------------------------------

 Tuominen, Arvo "Poika" (1941) Neuvostoliitto Leninin perinnön vaalijana. Klara Civiltryckeri: Stockholm.

lauantai 24. heinäkuuta 2010

Sariola: Aamu Heinjoen tiellä

Mauri Sariola (1966) Aamu Heinjoen tiellä. Gummerus: Jyväskylä, 240 s.

Sariolan puolidokumentaarinen romaani postuumista Mannerheim-ristin ritariksi nimitetystä Kauko Tuomalasta, joka kirjassa on nimellä Tuomo Tupala. --- Sariolan "vakavampaa" tuotantoa, varsin sujuvasti kirjoitettu kunnianosoitus aiheesta, josta amerikkalaiset olisivat tehneet jo monta elokuvaa. Romaanin mukaan Tuomala tuhosi Kannaksella kesäkuussa 1944 useita vihollisen tankkeja.

perjantai 23. heinäkuuta 2010

Laukkarinen: Jos Jumala on

Liisa Laukkarinen (1999): Jos Jumala on- tieni ortodoksiksi. Tammi: Helsinki. 160 s.

Kirjan jälkipuoliskon kuvaus ortodoksisen kirkon perinteestä oli kiinnostavaa.

Heym: Auf Sand gebaut

Stefan Heym: Auf Sand gebaut - Filz. Roman. 2005, Btb: München, 221 s.

Heymin myöhäistuotantoa, koostuu kahdesta aikaisemmin ilmestyneestä juttukokoelmasta, joista ensimmäinen ajoittuu vuodelle 1990 ja jälkimmäinen 1992. Stasin vainoama Heym on hyvin kriittinen saksojen yhdistymisen seurauksiin.

torstai 22. heinäkuuta 2010

Katarina Eskola: Autius lehtipuissa

Katarina Eskola (toim.): Autius lehtipuissa. Elsa Enäjärvi-Haavion ja Martti Haavion päiväkirjat ja kirjeet 1942-1951. Parielämänkerran päätösosa. WSOY:Helsinki 2003, 649 s.

Parielämänkerran edellinen osa "Itään" käsitteli jatkosodan alkua, kesästä 1941 kevääseen 1942, Tässä päätösosassa liikutaan vuosissa 1942-1951. Prof. Katarina Eskola kirjoittaa vanhemmistaan, ennen kaikkea äidistään. Elsa Enäjärvi-Haavio kuoli vain 49 vuotiaana 1951 syöpään. Ilmeisesti Martti Haaviolla ja runoilija Aale Tynnillä oli suhde vielä Elsan eläessä -- tämä jää kuitenkin arvailuksi, koska suoranaisia lähteitä tästä ei ole. Minusta on hienoa, että Elsan aktiiviset viimeiset vuodet ja aikainen kuolema on teoksessa niin vahvasti esillä, että Tynnin ja Haavion mahdollinen suhde löytää oikeat mittasuhteensa.

Arvo Tuominen: Sirpin ja vasaran tie

Arvo Tuominen: Sirpin ja vasaran tie. Muistelmia. Tammi: Helsinki 1956.

Jostakin syystä tämä on jäänyt minulla väliin. "Kremlin kellot" olivat jo 1970-luvun alussa kulutuksessa, ja viime vuonna luin "Myrskyn mentyä", kuvauksen sodan jälkeisestä ajasta.

"Sirpin ja vasaran tie" on vanhan lehtimiehen kynästä lähteneenä sujuvasti kirjoitettu muistelmateos, joka antaa mahdollisuuden kurkistaa maanalaisen kommunistisen ja vasemmistososialistisen liikkeen elämään 1920-luvun alun Suomessa, Tukholmassa ja Neuvosto-Venäjällä. Osin henkilökuvaukset vaikuttavat pahantahtoisilta, mutta monet jutut ovat saaneet vahvistusta toisista, myöhemmin ilmestyneistä lähteistä (esim. Aino Kuusisen muistelmat, Erkki Tuomiojan "Häivähdys punaista").

Tuntuu siltä, että kaikesta avomielisyydestään huolimatta Tuominen paljastaa valikoiden asioita ja jättää kertomatta paljon. Olisi esimerkiksi ollut kiinnostavaa kuulla tarkemmin hänen sisällissodan aikaisista seikkailuistaan Tampereella.

Voionmaa: Kuriiripostia

Väinö Voionmaa: Kuriiripostia 1941 - 1946. Tammi: Helsinki 1971. 478 s.

Väinö Voionmaan pojalleen Tapiolle kirjoittamia kirjeitä jatkosodan ajalta ja vähän sen jälkeen. Kuriiripostilla kuljetetut kirjeet antavat erinomaisen elävän kuvan silloisesta poliittisesta tilanteesta. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana toiminut Voionmaa suhtautui kriittisesti hallituksen saksalaissuuntaukseen, eikä Tanner kuulunut hänen sankareihinsa.

Kirjeet antavat ajantasaisen kuvan käydyistä poliittisista väittelyistä ulkoasiainvaliokunnassa. Kuva on kyllä aika karu. Nykykeskustelussa vahvasti esillä olevan sankarillisen puolustustaistelun sijaan aika moinen osa tuolloisista johtavista poliitikoista näyttivät olleen jakamassa Saksan maaimansodalle asettamia tavoitteita. Erityisesti IKL:n edustajat näyttivät olleen hyvin saksalaismielisiä, mutta sama koski myös kokoomuksen edustajia ja osaa sosialidemokraateista.

s. 75: ilmeisesti USA oli tehnyt syksyllä 1941 useita Suomen ja Neuvostoliiton rauhaan tähtääviä esityksiä (memorandumit 23.10, 27.10 ja 30.10), jotka Suomen hallitus oli torjunut omalla vastauksellaan.

Antti Tuuri: Erno Paasilinna

Antti Tuuri: Lähikuvassa Erno Paasilinna. Otava 2009. 205 s.

Minusta kirja oli hyvä, vaikka välillä tuli mieleen, että onkohan tämä tehty samalla tavalla kuin Tuuri kertoo kirjoittaneensa Esko Ahoa markkinoineen vaalikirjan, eli kahdessa viikossa. Olipa niin tai näin, Tuuri kirjoittaa erinomaisesti, teksti etenee koko ajan loogisesti ja huumoria viljellen. Tuuri tekee kunniaa edesmenneelle ystävälleen ja herättää kiinnostuksen palata Erno Paasilinnan tekstiin.

Hannu Mäkelän Uspenski-kirjassa ja tässä on sama anekdootti saunomisesta Paasilinnojen luona Hämeenlinnassa. Uspenskin lisäksi lauteilla oli ollut silloinen ministeri ja SKP:n puheenjohtaja Arvo Aalto. Tuurin versio on parempi.

Hannu Mäkelä: Eetu

Hannu Mäkelä: Eetu. Matkoja Eduard Uspenskin maailmaan. Tammi 2008.

458 sivua, eli vähän liian pitkä, ja toistaa paikoin itseään. Silti kiinnostava lukea, varsinkin kun sattumalta otin lukeakseni Antti Tuurin kirjan Erno Paasilinnasta. Mielenkiintoinen ystäväporukka ...

Mäkelä viljelee venäjänkielisiä sitaatteja todella paljon. Venäjää taitamattomalle ne ovat kyllä aika turhia.