torstai 22. heinäkuuta 2010

Voionmaa: Kuriiripostia

Väinö Voionmaa: Kuriiripostia 1941 - 1946. Tammi: Helsinki 1971. 478 s.

Väinö Voionmaan pojalleen Tapiolle kirjoittamia kirjeitä jatkosodan ajalta ja vähän sen jälkeen. Kuriiripostilla kuljetetut kirjeet antavat erinomaisen elävän kuvan silloisesta poliittisesta tilanteesta. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana toiminut Voionmaa suhtautui kriittisesti hallituksen saksalaissuuntaukseen, eikä Tanner kuulunut hänen sankareihinsa.

Kirjeet antavat ajantasaisen kuvan käydyistä poliittisista väittelyistä ulkoasiainvaliokunnassa. Kuva on kyllä aika karu. Nykykeskustelussa vahvasti esillä olevan sankarillisen puolustustaistelun sijaan aika moinen osa tuolloisista johtavista poliitikoista näyttivät olleen jakamassa Saksan maaimansodalle asettamia tavoitteita. Erityisesti IKL:n edustajat näyttivät olleen hyvin saksalaismielisiä, mutta sama koski myös kokoomuksen edustajia ja osaa sosialidemokraateista.

s. 75: ilmeisesti USA oli tehnyt syksyllä 1941 useita Suomen ja Neuvostoliiton rauhaan tähtääviä esityksiä (memorandumit 23.10, 27.10 ja 30.10), jotka Suomen hallitus oli torjunut omalla vastauksellaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti