torstai 20. kesäkuuta 2013

Sosiaalihuollon kehittämisrakenteet uhattuina!

Monella tavalla sotkuinen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusmylläkkä näyttää tuottavan kaikenlaisia sivuseuraamuksia. Näyttää siltä, että olemassaoleva ja hyvin toimiva sosiaalialan osaamiskeskusverkosto on uhanalaisena. 

Sosiaalialan osaamiskeskuksia säätele laki (1230/2001), jonka mukaan Suomi on jaettu 11 alueelliseen osaamiskeskukseen. Osaamiskeskusten tehtävänä on kehittää sosiaalialan osaamista ja asiantuntemusta, kehittää peruspalveluja sekä erityisosaamista vaativia erityis- ja asiantuntijapalveluita, turvata perus-, jatko- ja täydennyskoulutuksen ja käytännön työn yhteydet, toteuttaa tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoimintaa sekä ylläpitää yhteistyötä alueellisten erityis- ja asiantuntijapalveluiden tuottamiseksi. 


Sosiaalihuollon kehittämistarpeet ovat jääneet jalkoihin

Sosiaalihuoltolakiesitys ei saanut sisältää tutkimus- ja kehittämistoimintaa koskevia pykäliä vaikka uuteen terveydenhuoltolakiin ne voitiin ottaa. Peruste oli, että sosiaalihuollon t&k toiminta tulisi mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakiin  tasaveroisena. Pahaa pelkäsin, mutta halusin kuitenkin luottaa siihen, että kaavailtu etenemisjärjestys  kuitenkin toteutuisi. Nyt en enää ole yhtään optimistinen. 

Ilmeisesti sosiaalialan osaamiskeskukset suunnitellaan liitettäväksi osaksi yliopistollisten sairaaloiden ympärille rakentuvaa laajaa erikoissairaanhoidon organisaatiota. Pääkaupunkiseudulla on tehty toukokuun lopulla päätös siirtää Socca osaksi HUS/Hyks-konsernia. 


Socca -> HUS/Hyks

Eri alueilla suunnitellaan varmaan erilaisia malleja, mutta näyttää siltä, että ainakin pääkaupunkiseudulla muutoksen toteuttamiseen liittyviä suunnitelmia on laadittu aika lailla erikoissairaanhoidon näkökulmasta. Näyttää jopa siltä, että sosiaalialan osaamiskeskusten toimintaa on käsitelty erikoissairaanhoidossa toteutetun terveydenhuollon sosiaalityön osana tai ainakin kiinteässä yhteydessä siihen. Suunnitelman tekijöillä ei selvästikään ole riittävästi tietoa siitä, mitä pääkaupunkiseudun SOCCA ja siihen liittyvä yliopistollinen tutkimus- ja kehittämistoiminta on ollut ja merkinnyt.  

Luulisi päättäjien ymmärtävän, että sosiaalialan tutkimus- ja kehittämistoimintaa pitäisi tehostaa ja myös resurssoida paremmin. Näkemäni alustavat kaavailut kertovat kyllä muusta.  



Osaamiskeskuslaki on edelleen voimassa


Toivottavasti päättäjät ottavat sosiaalialan osaamiskeskusväen mukaan keskusteluun ja suunnitelmia laatimaan.  -- Sitä paitsi, kannattaa muistaa, että laki sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta on edelleen voimassa! 

2 kommenttia:

  1. Osut naulan kantaan Mikko. Tämä on järjettömyyden tiivistymistä. Osaamiskeskustoimintaan kuuluu myös esim. varhaiskasvatusta ja olisi hauska tietää mitä sillä on tekemistä erikoissai-raanhoidon kanssa.

    Ainoa missä Mikko erehdyt, on se, että joku olisi tässä jotain ajatellut. Hämärä osaamiskeskustoiminta pitää Helsingissä vain saada mahdollisimman kauas ja pois arkipäivän byrokratiaa sotkemasta.

    Se mikä tässä on kaikkein surkeinta ja vie uskoa pois koko sosiaalialan tulevaisuudesta tässä maassa. Ihmiset jotka oikein palkkaa saavat toimintaedellytysten turvaamisesta, eivät saa suutaan auki. Mikä tahansa törky tai idioottimaisuus niellään, ehkä vähän jupisten mutta ilman mitään selkärankaa. Kuinka tällainen porukka voi pitää huolta vähäosaista ihmisistä kun se ei kykene edes tavallisia byrokratia asioita hoitamaan?

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista