keskiviikko 21. elokuuta 2013

Osaamiskeskusten rahoitusta uhataan leikata!

Sosiaalialalla on vuosia haaveiltu terveydenhuollon evorahoituksen kaltaisesta kunnollisesta rahoituksesta, mutta ei tosiaan näytä siltä, että haave lähiaikoina toteutuisi.

Tuore budjettiesitys heittää kylmää vettä sosiaalihuollon kehittäjien niskaan. 

Osaamiskeskukset saavat merkittävän osan rahoituksestaan valtionavustuksesta, joka on viime vuosina ollut 3,5 miljoonaa euroa. Osaamiskeskuksia on yhdeksän, ja ne kattavat koko maan.

Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä STM:n hallinnonalalle erittäin huomattava leikkaus kohdistetaan sosiaalialan osaamiskeskusten valtionavustuksiin.

  • Osaamiskeskusten rahoitusta esitetään supistettavaksi 500 000 eurolla. Perusteluja supistamiselle ei talousarvioesityksessä ole. 
  •  Terveydenhuollon puolellekin ollaan esittämässä leikkauksia: valtion rahoitusta terveydenhuollon yksiköille yliopistotasoiseen tutkimukseen: esitys 30 miljoonaa euroa kun summa vielä vuonna 2012 tilinpäätöksessä oli 36 milj €. Lääkäri- ja hammaslääkärikoulutukseen suunnattu korvaus pysyy ennallaan noin 110 miljoonassa eurossa. 

Vaikka budjettiesitys supistaisi sekä sosiaali- että terveydenhuollon tutkimus- ja kehittämistoimintaa, on volyymi ja kehityksen suunta selvä: terveydenhuollon tutkimus- kehitys- ja käytännön opetuksen järjestäminen: rahoitus noin 140 miljoonaa, sosiaalihuollon kehittäminen ja myös monien erityistason palvelujen järjestäminen: rahoitus 3 miljoonaa,  vähennystä 14 %.

Aiotaanko osaamiskeskuksen tosissaan hävittää --- HUS:n keväinen päätös karmaisi, eikä tämä budjettiesitys tosiaan lupaa parannusta.

Ällistys on melkoinen.

4 kommenttia:

  1. Kiitos Mikko asian esille nostamisesta!


    Sosiaalialan osaamiskeskustoiminnassa sen alkuvuosista saakka mukana ollutta tämä tilanne hämmentää.

    Aika monessa kehittämistyössä on vuosien varrella mukana saatu olla, osa on osannut sitä jopa vaatimalla vaatiakin - mutta "maksajia"/konkreettisia työn tukijoita on ollut harvemmassa.

    Sosiaalialalle on kerrassaan tyypillistä ymmärtää kaikkien muiden kaikkia muita tarpeita, kuin puolustaa omaa tonttiaan.

    Sosiaalialalla perinteisesti tyydytään vähin äänin marginaaliosuuksiin - tokihan muut tarvitsevat perustelemansa resurssit, me voimme olla se, josta joustetaan, kun jostakinhan sitä on joustettava.

    Ei taida olla suurta eroa, puhutaanko kunnan vai valtion toiminnasta; puhutaanko tutkimus- ja kehittämistoiminnasta tai palvelutuotannosta. Joustoa piisaa. '

    Se vain, että perustehtävä ei ole sellainen, joka antaisi anteeksi loputtomat joustot. Sosiaaliala on olemassa siksi, että kaveria ei jätettäisi. Ovatko kaverit kuitenkin valmiit jättämään sosiaalialan?






    VastaaPoista
  2. Samaa mieltä, puheet ja teot ovat räikeässä ristiriidassa mm. tässä asiassa!
    P N

    VastaaPoista
  3. Kaipa kyse on siitäkin, että päätöksentekijät eivät tunne riittävästi osaamiskeskuksissa tehtävää työtä. Useamman vuoden jatkunut ilmiö on ollut sosiaalihuollon käsitteen katoaminen poliittisesta keskustelusta, eikä se tietysti mitenkään lisää sosiaalihuollossa tehtävän työn tuntemusta.

    VastaaPoista
  4. Juurikin näin, kuten arvioit, Mikko!

    Täällä Itä-Suomessa/ISOssa olemme toki koettaneet satsata vaikuttavaan viestintään ja sillä tiellä jatkamme.

    Eikähän meitä monta henkilöä täällä ole, tehtäväkenttä on laaja ja jokseenkin haastava.

    Mutta nou hätä, vahvaa koetetaan tehdä vain vaikka vähemmälläkin - vai miten sitä aikanaan Costa Rica -kahvia mainostettiin :)!

    VastaaPoista