Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on tänään julkaissut avoimen kirjeen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rehtoreille ja muille päättäjille. Kirjeessä on muun ohessa seuraava kiinnostava kappale:
"Valmistaudumme tukemaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen työnjaon selkeytymistä, poisvalintoja, yhdistymisiä ja muuta rakenteellista kehitystä, osaamiskeskittymien syntyä ja profiloitumista strategisella rahoituksella, jonka osuutta yliopistojen rahoituksesta varaudutaan kasvattamaan. Strategista rahoitusta on jaossa suhteessa tekoihin ja muutokseen. Vahvuuksien varaan rakentuvaa erikoistumista tullaan tukemaan myös esimerkiksi Suomen Akatemian rahoitusmekanismein ja uudella pääomituskierroksella."Nyt näyttäisi siis siltä, että opetus- ja kulttuuriministeriössä ollaan tukemassa korkeakoulujen yhdistymisiä, vaikka toki myöhemmin tekstissä puhutaankin yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen vahvuuksien vahvistamisesta.
Tuossa opetusministerin linjauksessa on tietysti paljon muutakin kiinnostavaa, kuten esimerkiksi tuossa lainaamassani kappaleessa esiintyvä idea strategisen rahoituksen suhteellisen osuuden lisäämisestä korkeakoulujen budjeteissa. Sillä tavalla voidaan kaventaa yliopistojen tutkimuksen ja opetuksen vapautta, vaikka muodollisesti päätökset varmaan jätetään korkeakoulujen itse tehtäväksi.
Kuten ministerin kirjeessä sanotaan, strategista rahaa on tulossa suhteessa tekoihin ja muutoksiin, eikä tietystikään mihin hyvänsä tekoihin, vaan sellaisiin tekoihin, jonka poliittiset päättäjät ovat linjanneet oikean suuntaisiksi.
***
Jos ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen yhdistymisiä todella tapahtuu, syntyy siitä mielenkiintoisia tilanteita sosiaalialan ammattikorkeakoulutuksen ja yliopistojen sosiaalityön koulutuksen yhteistyön kehittämisessä. Työnjakoa pitäisi miettiä, ehkä volyymeitakin.
Olisiko niin, että talouselämän kukoistusta heikosti tukevat alat "valitaan pois". Onko sosiaalityöstä tarpeeksi hyötyä yritystoiminnalle? Opetammeko tarpeeksi yrittäjyyttä sosiaalityön opinnoissa? (Voi tietysti olla ihan aiheellinen kysymys, vaikka toistaiseksi valtaosa sosiaalityön maistereista on kyllä sijoittunut julkiselle sektorille.)