maanantai 11. joulukuuta 2023

Traagisen ajattelun tarve?

Emilia Männynvälin tuore esseekokoelma on raivokas puheenvuoro luokkasortoa vastaan. Yhteiskuntaluokat ovat edelleen ja myös Suomessa keskeisimpiä eriarvoisuuden lähteitä. Vaikka myös sukupuoli on tärkeä eriarvoistava tekijä, ei se selitä kaikkea eriarvoisuutta. Olen tästä hyvin pitkälle samaa mieltä, ja olin iloinen siitä voimasta, jolla Männynväli kirjoittaa.

Luokkasorron ohella Männynväli käsittelee esseissään ilmastonmuutosta ja luontokatoa, jotka uhkaavat ihmiskunnan olemassaoloa. Ilmaston lämpeneminen saattaa romahduttaa pohjoisenkin hyvinvointimme nopeammin kuin haluamme uskoa, ehkä jo vuoteen 2030 mennessä. Tästäkään ei ole vastaansanomista. Nopeita toimenpiteitä tarvitaan, muuten käy huonosti. 

Synkkää puhetta. Männynväli käyttää vähän vaihtelevasti lähteitä. Osin lähteet ovat lehtiartikkeleita, osin hyvin painavaa filosofiaa tai yhteiskuntatieteellistä tutkimuskirjallisuutta. Minun makuuni hän referoi vähän liiaksi, vaikka tämä on ehkä ongelma johon itsekin tapaan syyllistyä. 

Minua kiinnosti futurologia nuorempana kovasti. Minusta oli hauska lukea jälkikäteen, miten painavasti laaditut ennusteet tulevaisuuden suunnasta menivät pieleen.

Svenska Dagbladetissa 19.5.2023 Thorbjörn Elensky Under strecket-essee käsittelee synkkiä tulevaisuudenkuvia. Essee rakentuu amerikkalaisen "julkisen intellektuellin" Robert D. Kaplanin lähes 30 vuotta sitten kirjoittaman esseen ympärille. Kirjoittajan mukaan Kaplan osuu monissa tulevaisuutta koskevissa ennusteissaan hämmästyttävällä tavalla oikeaan. The Atlantic-lehdessä julkaistu essee on internetissä vapaasti saatavilla. Kieltämättä se on terävästi kirjoitettu, mutta ehkä sittenkin liian pessimistinen. Kaplanin esseen sävy on sellainen, että vuoteen 2025 mennessä maailma on aivan palasina, sodat, sairaudet ja nälänhädät raivoavat. Elensky vaikuttaa olevan aika lailla samaa mieltä.

Ihan niin ei sitten kuitenkaan ole käynyt. Ehkä sekä Männynväli että Elensky aliarvioivat ihmiskunnan kykyä reagoida uhkiin. Ainakin toivon niin.

Ehkä Männynvälikin saattaa 30 vuoden kuluttua palata esseekirjansa profetioihin ja huokaista helpotuksesta, että ihan ei sentään maailma tuhoutunutkaan. 

  

Kirjallisuutta:

Thorbjörn Elensky (2023) Därför måste vi lärä oss att tänka "tragiskt". Under strecket. Svenska Dagbladet 19.5.2023

Emilia Männynväli (2023) Toiste en suostu katoamaan. Into Kustannus.

Robert D. Kaplan (1994) The Coming Anarchy. The Atlantic. February 1994 Issue, pp. 44-76.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti