Minulla oli viikonloppuna kova nenäverenvuoto, jonka vuoksi jouduin käymään sairaala Novassa. Nenäverenvuoto voi kuulostaa harmittomalta vaivalta, mutta vakuutan, että kun verta tulee tarpeeksi kovalla vauhdilla, on siitä kyllä leikki kaukana.
Oli mahtavaa, että sairaalaan tultuani en juuri joutunut odottamaan, vaan pääsin nopeasti hoitoon.Vuoto saatiin tukituksi erikoislääkärin ja sairaanhoitajan määrätietoisella ja taitavalla työllä, mutta ihan helposti se ei käynyt ja otti oman aikansa. Siksi oli ihan tarpeen, että sairaanhoitaja huolehti välillä minun kunnostani kysymällä aika ajoin, "miten mies voi", "onko miehen vointi vielä hyvä".
Kun verenvuoto oli pääasiassa tyrehtynyt, aloin pohtia, mistä johtuu, että Novassa naispuoliset hoitajat tapaavat puhutella minua "Mieheksi". Näin tapahtuu osastosta ja ilmeisesti sairaalastakin riippumatta. Kysyinkin tätä minua tällä kertaa hoitaneelta sairaanhoitajalta: kutsuuko hän naispuolisia potilaita "Naiseksi"? Kysymys taisi olla hiukan hämmentävä. Hän sanoi, että naisia kutsutaan joskus "rouviksi", mutta ei kyllä Naiseksi.
Varmaan Mieheksi kutsumisen syyt ovat käytännöllisiä. Kun potilaat vaihtuvat nopeassa tahdissa, ei voi olettaa, että he muistaisivat potilaan nimen. Siksi yleisnimi "Mies" käy hyvin päinsä. Ehkä nimityksessä voi olla myös halua rohkaista potilasparkaa -- "ole mies"! Potilas voi halutessaan mietiskellä, onko mieheksi kutsumisella muitakin ulottuvuuksia.
Voisi johtua myös siitä, että enää ei teititellä: Miten Te voitte? Mutta ei oikein kehdata sinutellakaan. Mies on hyvä kiertoilmaus. Sairaalassa kuulee myös: Miten täällä voidaan?
VastaaPoista