keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Conspirator - Lenin in Exile

Englantilainen historioitsija Helen Rappaport on kirjoittanut kirjan Leninin maanpakolaisuuden vuosista. Kirja käsittelee kohtalaisen yksityiskohtaisesti vuosia 1900-1917. Erityisen painokasta huomiota kirjoittaa suuntaa Leninin yksityiselämään ja naissuhteisiin: äitiin, vaimoon (Nadjaan)ja rakastajattareen Inessa Armandiin. Kohtalaisen vakuuttavasti kirjoittaja väittää, että Lenin käytti Pariisin vuosinaan prostituoitujen palveluksia ja sairastui syfilikseen. Siten hänen kuolinsyynsä ei olisi ollut sydänkohtaus ja/tai aivohalvaus vaan pitkälle edennyt syfilis.

Tekijää ei ole kiinnostanut Lenin ajattelijana. Keskeistenkin teosten sisältämät teemat sivutaan nopeasti, enkä ole kovin vakuuttunut Leninin tuotannon esittelyistä muutenkaan. Tekijän naisnäkökulmasta mahdollisesti johtuu, että hän ei kerro paljoakaan Leninin miespuolisisista ystävyyssuhteista, ja esimerkiksi hänen kiinnostavat taistelutoverinsa Trotski ja Stalin jäävät aika pienelle käsittelylle. Voi olla, että Leninin anoppi saa teoksessa enemmän huomiota kuin Stalin.

Suomalaisen lukijan kannalta on kiinnostavaa, että Suomi ja suomalaiset saavat paljon huomiota. Teoksessa on myös jonkin verran suomalaisia lähteitä. Niiden kohdalla on kuitenkin kohtalaisen paljon virheitä, samoin suomalaisten nimien kirjoitusasussa on paljon virheitä.

Tämä suomalaisten tapahtumien käsittelyn tietty epämääräisyys valitettavasti ainakin minun silmissäni vähentää kyllä hiukan koko kirjan uskottavuutta. Missään tapauksessa tämä teos ei vastaa Montefiorin Stalin-elämänkertaa vaikka New Statesmenin arvostelussa (kannen perusteella) niin on väitettykin.

Helen Rappaport (2010) Conspirator. Lenin in Exile. The Making of a Revolutionary. London: Windmill Books.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti