perjantai 15. helmikuuta 2019

Elvi Sinervon elämä

Jaana Torninoja-Latola on kirjoittanut erinomaisen elämänkerran Elvi Sinervosta. 

Elvi Sinervo teki merkittävän uran kääntäjänä, runoilijana, näytelmä- ja romaanikirjailijana.  Vuonna 1933 Elvi tutustui Mauri Ryömään, josta tuli hänen suuri rakkautensa. He avioituivat ja pariskunta osallistui aktiivisesti 1930-luvun poliittisiin kamppailuihin.  Jatkosodan  molemmat viettivät vankilassa, ja ainakin Maurille vaadittiin kuolemantuomiota. Vankilassa Elvistä vähitellen tuli kommunisti.  1950-luvun kuluessa hän monien muiden tavoin joutui arvioimaan uudelleen ideologiaansa ja lopulta hänet 1960-luvun alussa erotettiin SKP:stä.

Poliittinen sitoutuminen, ensin sosialidemokraatteihin ja sitten kommunisteihin, vaikutti Sinervon  tuotantoon, tietysti, mutta myös sen vastaanottoon.  Poliittinen tilapäisrunous ei taida kestää aikaa,  mutta hänellä on paljon myös kestävää.  Esimerkiksi Sinervon pääteoksenakin joskus pidetty romaani Viljami vaihdokas (alkup. 1946: viimeisin painos 1978) on hieno kirja ja on ihme, että sitä ei ole filmattu.

Torninoja-Latolan teos nostaa esiin Sinervon elämän tragediat ja osoittaa monien hänen teostensa pysyvän arvon, mutta ei siloittele kohdehenkilönsä erehdyksiä.

----------------

Jaana Torninoja-Latola (2017) Yhä katselen pilviä. Elvi Sinervon elämä. Helsinki: Into.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti