lauantai 8. maaliskuuta 2025

1. Raoul Palmgren: Toivon ja pelon utopiat (1963)

Vasemmistoa ei voisi olla olemassa ilman utopioita paremmasta maailmasta.

Ensimmäinen esittelemäni kirja on kirjailija ja toimittaja Raoul Palmgrenin (1912-1995) utopioita käsittelevä pieni kirja. Teos ei ole Palmgrenin tärkein teksti, mutta minulle se on ollut merkityksellinen. Palmgren esittelee erilaisia utopistifilosofeja aina antiikista saakka, mutta myös taiteessa esiintyneitä utopismeja, esimerkiksi romaanien ja elokuvien tulevaisuuskuvitelmia.  On kiinnostavaa, että merkittävissäkin science fiction - romaaneissa tai elokuvissa tunnutaan ajatteltavan, että tuotantovälineiden yksityinen omistus säilyy, vaikka ihmiskunta matkustaa tähtien taakse.  

Toivon utopioiden ohella Palmgren esittelee dystopioita. Painokkaan esittelyn saa esimerkiksi George Orwelin "1984". Romaanin totalitarismikuvaus pohjaa stalinismin kritiikkiin, mutta ennakoi tulevaa myös muualla: 

"alituinen propagandarummutus kaukovarjostimilla (...) olemasssaolevan kirjallisuuden ja lehdistön jatkuva oientaminen (...); kielen kehittäminen yhä vivahduksottomammaksi (uuskieli), jotta kerettiläinen ajattelu (ajatusrikokset) tulisi mahdottomaksi, ja siihen liittyvä kaksoisajattelu (kyky sisällyttää ajatuksiinsa samanaikaisesti kaksi päinvastaista uskomusta ja hyväksyä ne molemmat; tunnuksia: Sota on rauhaa -- Vapaus on orjuutta -- Tietämättömyys on voimaa)."    

Palmgran muistuttaa kirjansa lopuksi meitä, että tulevaisuuteen kohdistuvan positiivisen mielenkiinnon sammuminen "jossakin kansassa, jossakin kulttuuripiirissä on kuolemansairauden oire".

Palmgrenin oma elämä osoitti, millaisiin paineisiin vasemmistolaisuus Suomessa on joskus johtanut. Hän oli 1930-luvulla kiilalainen toimittaja ja kirjallisuuskriitikko. Jatkosodan aikana hän oli vankilassa ja Sukevan vankileirillä. Sodan jälkeen hän oli monessa mukana, mm. SKDL:on Vapaa Sana-lehden päätoimittajana. Hän oli vuodesta 1944-1952 SKP:n jäsen, mutta joutui eroamaan puolueesta ja päätoimittajuudesta harhaoppisena, "titolaisena". Vuonna 1968 hänet valittiin Oulun yliopiston kirjallisuustieteen professoriksi.

-- Oikeaoppisuuden haamu vaanii edelleen vasemmistossa.  

-------------------

Vasemmistolaisia kirjoja kirjahyllyistäni: 

 8.3.2025:  Palmgren, Raoul (1963) Toivon ja pelon utopiat. Helsinki: Kansankulttuuri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti