Simo "Simppa" Juntunen (1920-2009) oli Suomen Sosialidemokraatit toimittaja ja pakinoitsija, joka irtisanottiin mielipiteidensä vuoksi. Juntunen oli oikeistodemari ja 1960- ja -70 luvun johtavia yhteiskunnallisia keskustelijoita. Hän arvosteli artikkeleissaan presidentti Kekkosta ja SDP:n vasenta laitaa. Irtisanomiseen johtanut konflikti syntyi syksyllä 1974, kun Juntunen oli pitänyt puheen sotaveteraaneille, jossa arvosteli Suomen idänpolitiikkaa. Tiedonantaja-lehti julkaisi puheen ja vaati SDP:ltä toimia asian johdosta. Presidentti Kekkonen kirjoitti päätoimittaja Kairimolle "myllykirjeen", jonka jälkeen Kairimo irtisanoi Juntusen. Vuonna 1975 Juntunen siirtyi kolumnistiksi Suomen Kuvalehteen. -- Myöhemmin Kairimo väitti, että Juntusen erottamisen syynä ei ollut mikään yksittäinen tapahtuma, vaan Juntusen pitkään jatkunut poikkeaminen lehden linjasta.
... ja katto korkealla on vuonna 1971 eli ennen näitä dramaattisia tapahtumia julkaistu kirja. Juntusen kritiikki kohdistui vuoden 1966 eduskuntavaalien jälkeiseen menoon SDP:ssä. Rafael Paasio ja Erkki Raatikainen saavat kritiikkiä, Mauno Koivisto ja Väinö Leskinen kiitosta. Juntunen vastustaa kommunisteja ja marxilaisia, mutta ärsytystä herättävät myös muut radikaalit nuoret intoilijat. Esimerkiksi Erkki Tuomioja, Ilkka Taipale ja Paavo Lipponen saavat kritiikkiä. Tuomioja on puhunut lastensuojelusta ja Taipale rappioalkoholisteista, mutta kun on päästy tekemään tuttavuutta asioiden kanssa, niin ääni on kummasti vaiennut, väittää Juntunen (s. 19). No näin ei sitten ole käynyt, molemmat ovat jatkaneet vasemmistolaista politiikkaa kymmeniä vuosia.
Kirjan ytimessä on laaja Joensuun teatterikiistaa koskeva jakso. Teatterinjohtaja Jouko Turkka joutui konfliktiin kaupunginteatterin poliittisin perustein valitun johtokunnan kanssa. Monien kiihkeiden käänteiden jälkeen Turkka erotettiin kaupunginteatterin johtajan tehtävästä ja osa näyttelijöistä meni lakkoon. Simppa Juntusen sympatiat ovat johtokunnan ja erityisesti johtokunnan puheenjohtaja Tommi Moilasen, ansioituneen joensuulaisen sosialidemokraatin puolella. Juntunen epäili Joensuun teatterikiistan taustalla olleen kommunistien juonia, ja varmaan tälle kannalle löytyy perusteita. Mutta kyse oli varmaan muustakin -- perinteisen teatterikäsityksen ja 1960-luvun lopun kulttuuriradikalismin yhteentörmäyksestä, eivät Joensuun teatterikiistassa näyttelijöitä ja Turkkaa tukeneet kulttuuri-ihmiset muuten olisi olleet liikkeellä.
Juntusen pieni kirja on ollut aikanaan kova puheenvuoro perinteisen, tannerilais-leskisläisen sosialidemokratian puolesta. Kirjan monet kannanotot esimerkiksi talouselämän sosialisointia vastaan saisivat varmaan nykydemareilta hiljaisen hyväksymisen.
Juntunen ei pideä siitä, että "nykyään" (1971) puhutaan niin paljon sosialismista. Omaa sosialismiaan Juntunen täsmentää näin:
"Ja itse tahdon mieluusti puhua sosialidemokraattisesta järjestelmästä, systeemistä, jolloin mielessäni väikkyy kuva Ruotsin kaltaisesta yhteiskunnasta, mutta parannettuna painoksena, hieman lämpimämpänä ja ehkä enemmän yksilöä huomaavana, ehkä vähemmän tehokkaana, inhimillisempänä painoksena." (s. 16.)
Kirjan argumenttien tehoa vähentää ainakin omissa silmissäni kiivas kulttuuriradikalismin vastustus.
Ennen vanhaan lehdissä oli pakinoitsijoita. Tunnettuja pakinoitsijoita olivat Hesarin Origo ja Pii, Kansan Uutisten Juorkunan Jussi, Hämeen Yhteistyön Torvinen. Nykyään on kolumnisteja -- vai olisiko niin, että erot eri kirjoittamisen tapojen välillä ovat lientyneet.
-----------------------------------------------------
Pyrin esittelemään maaliskuun aikana joka päivä yhden teoksen kirjahyllystäni.
Vasemmistolaisia kirjoja kirjahyllyistäni:
8.3.2025: Palmgren, Raoul (1963) Toivon ja pelon utopiat. Helsinki: Kansankulttuuri.
9.3.2025: Marx, Karl (1974, alkup. 1867) Pääoma. Kansantaloustieteen arvostelua. 1.osa. Ensimmäinen kirja. Pääoman tuotantoprosessi. Moskova: Kustannusliike Edistys.
10.3.2025: Salmela-Järvinen, Martta (1963) Kun se parasta on ollut. Lapsuuden muistelmat. Porvoo-Helsinki: WSOY.
--- (1966) Alas lyötiin vanha maailma. Muistikuvia ja näkymiä vuosilta 1906-1918. Porvoo-Helsinki: WSOY.
11.3.2025: Gunnarson, Gunnar (1969) Georg Lukács. En essay. Bo Cavefors Bokförlag.
13.3.2025: Heller, Agnes (1986) Everyday Life. Routledge & Kegan Paul.
14.3.2025: Kiiskinen, Aura (1960) Vuosikymmenien takaa. Muistelmia. Kolmas painos (1. painos 1958) Karjalan ASNT:n valtion kustannusliike. Petroskoi.
15.3.2025: Spufford, Francis (2010) Red Plenty. faber and faber.
16.3.2025: Soikkanen, Hannu (1961) Sosialismin tulo Suomeen. Porvoo-Helsinki: WSOY.
17.3.2025: Kautsky, Karl (1974, alkup 1907) Erfurtin ohjelma. Suomentanut J. K. Kari, Helsinki: Tammi.
18.3.2025: Juntunen, Simo Simppa (1971) ... ja katto korkealla. Helsinki: Kirjayhtymä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti